Skip to main content
Mozgásszervi problémák
 
2016 év végén beteg voltam. Két porckorong sérvem lett, 1 hónapig nem bírtam lábra állni, sem önállóan WC-re menni. (35 éves, 173 cm, 65 kg vékony testalkat). Az MR szerint gerinccsatorna szűkületem és Scheuermann kórom is van. Orvostól orvosig jártam, köz- és magán ellátásban egyaránt. Az a borzasztó fájdalom akár mennyi izomlazitót, gyulladás csökkentőt (Non steroid/steroid) kaptam, a kínjaim nem múltak. Erre az állapotra egy orvosi ajánlásra Mckenzie tornát javasolt a gerincspecialista szakorvos. Tudatta velem, hogy ha a torna hatására sem lesz jobb, akkor műteni kell. Ez a mondat volt az, amit nem értettem. Naponta akár 20-40 beteget kezel egy szakorvos, ami nagyon magas esetszámnak számít. Ilyen esetszám mellett annak a valószínűsége, hogy a javasolt terápia eredményessége 50-50 %, ez felfoghatatlan volt számomra. Menni, ülni, állni nem birok, olyan fájdalmam van a derekamban, - kisugárzik, nyilal, zsibbad a lábamban- amit tornáztassak szintén egy vagyonért, aztán vagy jó lesz, vagy irány a műtőasztal? Ajánlásra elmentem, pontosabban elvittek egy sportmanuálterapeutához. Ő rakott rendbe 20 perc alatt teljesen megszabadított az egy hónapja tartó kínjaimtól. Nagyon féltem, nehogy újra fájjon, és megkérdeztem mikor sportolhatok. Azonnal - válaszolta. -Sokat hallottam betegként - és később terapeutaként is-, hogy mozogni kell.  Valamelyik orvos azt javasolta ússzak háton. Valaki azt javasolta, sétáljak. Meg is tettem. Nem jutottam előrébb.- Tehát, azonnal kezdjük a mozgást, de mégis mit? Hogyan? Mikor teszek jót? Mikor tudom, hogy egyáltalán jól végzem-e a feladatot? Megkérdeztem: rendben, de mégis hogyan? Jössz és elkezdjük - kaptam a választ. Az elején nagyon nehéz volt. Minden energiám elfogyott, a blokkok nehezen engedtek. Többször szükségem volt kezelésre. Kétségeim voltak magammal szemben, vele szemben, de végül győzött az akarat. Meg akartam gyógyulni! Nem akartam többé ilyen iszonyú fájdalommal élni. Azóta ez a mondat motivál: „Soha ne feledd, hogy miért kezdted!” 7 éve már ezt az életmódot folytatom. Mozgásszervi és általános közérzetemet 96 százalékosnak vallom.
 
Azóta ez a mondat motivál:
Soha ne feledd, hogy miért kezdted!


Panaszosok, akik megkeresnek

Nyak-, váll övi panaszosok (fejfájás, migrén, szédülés, fülkristály elmozdulással kezeltek, váll-, kar zsibbadás)
Sport-, baleseti sérültek,
Ödémás, dagadó végtagoktól szenvedők,
Szív-, érrendszeri panaszosok,
Deréktáji panaszosok (lokális-, sugárzó fájdalom),
Ízületi fájdalmakkal élők (váll-, könyök-, csukló-, csípő-, térd-, bokaízület),
Alagút szindróma esetén pl: (carpal tunnel-, thorecic outlet syndrome)
Rendszertelen nemi ciklus esetén ( rendszertelen-, vagy fájdalmas ovuláció-, menstruáció, cisztásodás petefészekben, mellben)
Anyagcsere zavarban szenvedők (bél gyulladások, kezelt cukorbetegek, hormonális egyensúlyi zavarral élők),
Műtétre várók és műtét után lévők (tenisz-, golf könyök, térd kopás, boka-, sarok fájdalom, protetizáltak, töréssel-, szakadással-, lágyrészi műtöttek, szépészeti beavatkozás esetén).